FARMACEUTISCHE ZORG
Hierbij horen onder andere:
» Het geven van instructies bij inhalatie. Indien nodig kan je hier de instructies nog eens bekijken ( link)
» Het opvolgen van uw behandeling en interacties met uw andere geneesmiddelen.
» Gevoelige huid programma
» Het nagaan van dubbelmedicatie
» Het opstellen van medicatieschema’s
» …
Een medicatieschema is een handig hulpmiddel voor de patiënt om een duidelijk inzicht te krijgen in wanneer hij welke medicatie moet nemen. Bovendien is het een handig communicatie-instrument tussen de verschillende zorgverstrekkers. Als apotheker zijn we goed geplaatst om een dergelijk medicatieschema op te maken: wij hebben immers een overzicht over de voorgeschreven medicatie van de verschillende artsen. Als specialist van het geneesmiddel biedt jouw apotheker persoonlijke ondersteuning voor een goed gebruik van je geneesmiddelen. Als toegankelijke vertrouwenspersoon helpt en ondersteunt hij je voor een betere aanpak van je gezondheidsproblemen. Vanaf 1 oktober 2017 kunnen chronische patiënten een huisapotheker kiezen. Wat dit precies inhoudt, lees je hier.
Wat zijn je rechten?
» Je kan op elk ogenblik van huisapotheker veranderen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is een nieuwe huisapotheker aanduiden. Als je geen opvolging meer wenst, kan je je huisapotheker ook gewoon vragen om de overeenkomst stop te zetten.
» Tijdens de wachtdienst, op uitstap of omdat het je zo uitkomt, kan je een beroep doen op een andere apotheek. Die apotheker kan immers de belangrijkste gegevens over je medicatie raadplegen, omdat je huisapotheker die informatie deelt in het gedeeld farmaceutisch dossier. Zo ben je steeds zeker van een veilige aflevering.
» We werken samen met je (huis)arts en je andere zorgverstrekkers voor het uitvoeren van je behandeling.
Je huisapotheker staat in voor persoonlijke begeleiding afgestemd op jouw noden: het goed gebruik van jouw geneesmiddelen en reikt hulpmiddelen aan als je problemen ondervindt met jouw medicatie.
Hoeveel kost de dienstverlening van je huisapotheker? Als chronische patiënt hoef je hiervoor niets te betalen, het forfait is volledig ten laste van het RIZIV.
Mag ik jouw huisapotheker zijn? Spring gerust even binnen in de apotheek voor meer informatie

HUISAPOTHEKER
Wat doen wij als huisapotheker voor jou?
» Bij elke aflevering van een geneesmiddel raadplegen we uw medicatiehistoriek (d.i. alle geneesmiddelen die je het voorbije jaar nam) om na te gaan of dat geneesmiddel veilig is voor jou. Daarom noteren we alle voorgeschreven geneesmiddelen die je in de apotheek komt halen systematisch in je farmaceutisch dossier.
» We onthouden daarnaast ook alle geneesmiddelen die u zonder voorschrift komt halen (zelfzorggeneesmiddelen) en ook de gezondheidsproducten die een invloed kunnen hebben op de werking van je geneesmiddelen (bv. voedingssupplementen) en de medische hulpmiddelen die je gebruikt. Al die informatie is belangrijk voor een goed en veilig gebruik van jouw medicatie.
» Als huisapotheker delen we bovendien de relevante informatie over je geneesmiddelen via het gedeeld farmaceutisch dossier met andere apothekers bij wie je langsgaat, zodat correct advies ook gegarandeerd is wanneer je bijvoorbeeld naar een apotheek van wacht gaat, of naar een andere apotheek als dat je zo uitkomt. Hiervoor geef je als patiënt de toestemming om jouw gegevens te delen met de andere zorgvesrtrekkers als je dat wil
» We werken samen met je (huis)arts en je andere zorgverstrekkers voor het uitvoeren van je behandeling.
» Je huisapotheker heeft altijd een juist medicatieschema voor je klaar: